studiomogelijkheden

Een demo opnemen (solo-artiest of bands)

Een demo is een visitekaartje op cd. Na de opnames kan je er optredens mee vangen, muziekwedstrijden winnen en het wereld wijde web laten kennismaken met jullie muziek.
Een singer-songwriter krijgt op een dag 5 tot 10 nummers opgenomen, een klassieke rockbezetting (drum/bas/gitaar) ongeveer 3 à 5, grotere bezettingen 2 à 3. Dat is natuurlijk een ruwe schatting, afhankelijk van hoe goed alles in de vingers zit, hoe kritisch jullie zijn, de moeilijkheid van de muziek, …
De mix van 1 demo-nummer duurt ongeveer 1,5 à 2 uren.
De mastering van alle songs (4 à 5) nog eens een uurtje.

Daags nadien beluister ik de mix nog eens met frisse oren. Als er bij de mix kleine dingen aan jullie oren voorbij zijn gegaan, kan je dat nog doorgeven. Eventuele aanpassingen stuur ik snel door.

Rap / HipHop

Wekelijks passeren er hier een paar rappers. Zij brengen meestal een beat mee op een usb-stick (soms maak ik de beats). We nemen eerst de leadvocal op, daarna beginnen met de backs&adlibs. tenslotte mix ik de track.
)
Een EP opnemen

Het verschil tussen een demo en EP zit ‘em in de tijd en de zorg die erin is gestoken. Een EP is eerder een mini-album met perfect afgewerkte songs, degelijk gemixt & door een masterinstudio gemasterd. Ook in de hoes van een EP wordt meer energie gestoken. Het resultaat is een cd die je kan verkopen, op itunes zetten, …

Een EP wordt op dezelfde manier opgenomen als een album en de mastering laten we best ook extern doen om de kwaliteit nog te verhogen.

Een single opnemen

Voor de opnames van een single gaan we uitgebreider te werk dan voor die van een demo.
De aanpak bespreken we op voorhand. Is er al een demo van het nummer, dan beluisteren we die kritisch. Samen zoeken we naar een manier om alles nog beter en interessanter te laten klinken.

De drums worden perfect afgesteld, de juiste versterkers gekozen, als er nieuwe snaren nodig zijn dan moeten die er nu echt wel op.

Reken voor de mix van een single op een halve dag.
Na een rustperiode van enkele dagen maken we de definitieve mix.
De mastering van een single laat je best door een gespecialiseerde masteringstudio doen.
Ik werk met Gert Van Hoof van cochleamastering.

23 van Adil&A.K.A
)

Een full cd opnemen

Net als bij de opname van een single, gaan we hier grondiger te werk dan bij die van een demo.
Indien nodig spreken we voor de eigenlijke opnames enkele keren af. Jullie leggen me uit waar de reis naartoe gaat, welke invloeden belangrijk zijn, welke cd’s ik zeker moet beluisteren, welke geluiden jullie interessant vinden, …

We bespreken ook de werkwijze. Misschien komen er gastmuzikanten of zangers meedoen. Er zijn ondertussen al heel wat getalenteerde muzikanten gepasseerd in Sputnik-land. Hier vind je een overzicht van al die geweldige muzikanten »

We zorgen ervoor dat de instrumenten doen wat ze moeten doen: goed klinken.

Reken op een 4-tal uurtjes voor de mix van 1 song voor een album. Als alles gemixt is, bouwen we een rustperiode van een paar dagen in. Om daarna nog eens met frisse oren en een paar A4’tjes met opmerkingen de songs bij te werken.

De tijd die zo’n full-cd vraagt, is afhankelijk van de groep en natuurlijk het soort muziek. Als alles goed georganiseerd is, en de partijen in de vingers zitten, kom je op anderhalve week tijd al een heel eind:

  • 3 dagen drum & bas
  • 3 dagen gitaren
  • 2 dagen stemmen en extra’s
  • 3 dagen mixen

De mastering van een full-album laat je best door een gespecialiseerde masteringstudio doen. Zij kunnen nog eens objectief naar het geheel luisteren en de songs naar een hoger niveau brengen. Ik werk bijna altijd met Gert Van Hoof van cochleamastering. Hij weet hoe ik werk en kan mijn mixen nog beter uit de verf laten komen.

Songs Producen
Bij het producen van songs

  • help ik meedenken over de invulling van de muziek
  • probeer ik alle instrumenten in dezelfde groove te krijgen
  • worden partijen van dichterbij bekeken
  • zorgen dat er genoeg plaats is voor zang
  • bekijken we de zangmelodie (niet te hoog/laag, moeilijke passages, …)

Soms komen er songwriters binnen met een song op gitaar en gaan ze buiten met een compleet met drums, bas en gitaren ingespeeld nummer. Die invloed moet niet altijd groot zijn: songwriters hebben vaak al een goed idee over waar het nummer naartoe moet. In dat geval help ik om dat idee zo goed mogelijk uit te voeren.