RECORDING,  PRODUCING & MIX

Een sprankelende ’in your face’ mix begint bij een goeie opname, in een akoestische perfect behandelde ruimte (info over de studio), met super klinkend materiaal (bekijk Gear&Backline) en een paar goed getrainde en ervaren oren (meer over Joes).

Elke band of artiest heeft zijn eigen karakter en alle opnamesessies zullen daarom een beetje verschillen. Vooraf bespreken we samen de ideale manier voor jouw project.

mix enice opnamestudio recording

MANIEREN OM EEN BAND OP TE NEMEN

A – iedereen speelt samen in, alleen de zang nemen we achteraf op in een aparte ruimte
B – ritme-sectie (drum, bas en eventueel gitaar) speelt samen in, daarna nemen we de rest op in overdub
C – we nemen alles apart op, meestal beginnend bij de drum (met een instrument of de rest van de band als begeleiding)
In de grote studio nemen we de drums en gitaar op, vaak samen. In deze grote ruimte kunnen we een amp afschermen via een booth. In de kleine studio bij de controleruimte kunnen we zang en akoestische instrumenten opnemen. Via een glazen deur staan de twee studio’s met elkaar in contact.
Een regelmatig voorkomende opstelling voor een indie/rock bezetting:
– drums en elektrische gitaren in de grote studio (hier zal een beetje overspraak zijn, maar dat is tof!)
– zanger(es) met akoestische gitaar in de kleine studio achter een glazen deur zodat hij of zij de rest van de band kan zien.
– bas-amp in de booth in de grote studio, de bassist staat ook in de grote ruimte en hoort zichzelf door een koptelefoon
– Iedereen heeft een eigen monitormixer en kan dus zelf bepalen welke instrumenten hij in zijn koptelefoon hoort en hoe luid die mogen staan.
mix plattegrond studio

RAP OPNEMEN

Als rapper heb je een super goede microfoon nodig, een degelijke preamp en een producer met jaren ervaring om je rap te laten knallen. Al meer dan 10 jaar komer er bij Sputnik rappers over de vloer om hun mixtape, singles of videoclips te maken. Van old school rap tot trap, zo goed als alles is al gepasseerd.
Door de jaren ervaring kan Joes je ook coachen om de rap, de backings en de adlibs perfect op band te krijgen.
NEEM CONTACT VOOR EEN RAPOPNAME
BEKIJK HIER DE OPTIES VOOR EEN RAPVIDEO

MIX / MIXING

Mixen wordt vaak omschreven als een ‘artform’. Volgens SputnikStudio is mixen de combinatie van ervaring, smaak en een goed getraind gehoor. Daarmee haal je het beste van een song en opname naar boven.

De ‘mix’ begint eigenlijk al bij het songwriten of bij de opnames. Instrumenten of partijen moeten het hele frequentiespectrum bedekken en met de juiste micro’s op de juiste plaats zal een mix veel sneller in de plooi vallen. Met de afstelling van de drums bepaal je hoe die uiteindelijk uit jouw speakers zullen komen.

Eerst wordt een balans gemaakt met de ‘droge’ sporen of tracks. Stemmen, solo’s of instrumenten die goed hoorbaar moeten zijn, partijen die eerder moeten ‘dienen’, zorgen dat ritmepartijen in elkaars buurt zitten.

Wanneer de balans goed zit, worden de afzonderlijke instrumenten verder uit elkaar gedreven of juist dichter bij elkaar gebracht met EQ, compressie en effecten. De song wordt zo breder (in stereo), dieper (voor – achter) en gebalanceerder gemaakt.

Tot slot worden partijen en effecten geautomiseerd. Stem krijgt bijvoorbeeld meer effect in het refrein of de reverb op de snare krijgt een langere reverb in de bridge, … er komt beweging in de song. Zo kan je telkens er een nieuw element wordt geïntroduceerd dat eventjes iets luider zetten in de mix zodat het even opvalt, daarna kan je dat element gemakkelijker volgen.

MASTER / MASTERING

Mastering is een apart proces dat in het verlengde ligt van de mix. Mix en master moeten dus goed op elkaar worden afgestemd. Tijdens de mastering wordt naar het stereospoor gekeken en niet meer naar de aparte tracks in detail. Je kan wel dingen naar voor laten brengen of dingen maskeren. Bij het masteren, de laatste stap voor je nummer klaar is, zorg je voor voor een optimaal volume. Een te luid eindresultaat vernielt veel finesse, een te zachte master valt niet meer op tussen ‘de concurrentie’.
Voor de songs die we bij SputnikStudio opnemen en mixen werken we liefst samen met een externe mastering engineer. Als het budget krap zit kan SputnikStudio zelf voor een master zorgen.
mix mastering-gert-van-hoof
Cochlea Mastering – Gert van Hoof